Ételek ... Fotózás ... Ételfotózás!

Ízek és fotók

Ízek és fotók

Az alapok VI. - Eszközök ételfotózáshoz I.

2015. március 10. - Gasztrofotózás

Sziasztok!

Beszéltünk eddig már sokat az elméleti tudásról, de eszközök nélkül nem nagyon fog menni. A ételfotózás pedig kimondottan eszközigényes foglalatosság. És ezért ezt kicsit fel is darabolom több bejegyzésre.

Alább olyan felszerelési tárgyakat találtok, amelyekkel jó minőségű, publikálható, eladható fotók készülhetnek változatos körülmények között is. Pont ezért senki ne lepődjön meg, hogy nem kompakt géppel és elemlámpával fotózunk. Menjünk sorba.

Egy komolyan felszerelt stúdió:

97468000_rqksqgc3.jpgkép forrás: Thomas Joynt

 

1. Fényképezőgép

Két verziót ajánlanék. A tükörreflexes (DSLR) és a középformátumú digitális fényképezőgépeket. Tudom... nem sok ételfotós engedhet meg magának középformátumú digigépet. Magyarországon meg főleg. A DSLR gépek között viszont igen nagy eltérés van tudásban és árban is. A legelterjedtebb Canon és Nikon gépek mellett a Sony-nak, Olympus-nak és Pentax-nak is vannak olyan gépeik, amik megfelelhetnek a célra. Ha rám hallgat valaki, mindenképp érdemes a Canon-Nikon párosból válogatnia. Egyrészt az objektív minőség és választék miatt, másrészt a kiegészítők széles választéka miatt. Ezekből viszont nincs feltétlenül szükségünk profi vázra. Persze a magasabb iso érzékenység,a Full frame, a kisebb mélységélesség mind nagyon jól hangzik, csak kérdés, hogy aki most áll neki, annak muszáj-e beruháznia annyit, a kezdetek kezdetén? Szerintem nem. Akár egy APS-C érzékelős középkategóriás, 18-20 MP-es gép is elég lehet az igényeinkhez. Természetesen nem mindegy, hogy egy stúdióban fotózunk teljesen kontrollált fényekkel vagy egy apró, sötét éttermi konyhában kellene megörökíteni a szakácsot vakuhiányos felszereléssel. Egy szó, mint száz, fontos a fényképező, de a tudás még fontosabb.

eos70d.jpg

nikon_d610_vaz.jpg

2. Objektívek

Igen, többesszámban. És nem a fényképező volt a legdrágább beruházásod, nyugi. Az objektív minősége, rajzolata sokkal fontosabb, mint a fényképező. Ez az, amin nem szabad spórolni. És ez bizony sok százezer forintodba fog kerülni. Feltéve, ha szeretnél még ételeket fotózni. Fontos leszögezni, hogy egy objektívet sok-sok éven át tudsz használni, ha minőségi darabot vásárolsz. A fényképezőt le fogod cserélni pár évente egy-egy újabb típusra, viszont a jó objektív örök darab. Érdemes nagy fényerejű és fix optikákat venni. Csak azokkal fogsz tudni olyan fotókat készíteni, mint amiket a legjobb éttermek étlapjain és a minőségi szakácskönyvekben látsz. Drága cuccok, tudom. De senki nem mondta, hogy a fotózás olcsó. 3-4 fix optikával már egész jól el lehet boldogulni. Ajánlott obik például a 35mm, 50mm, 85mm, 100mm, 135mm. És mindezt nagy fényerővel. 

 

pic_040502_2.jpg

all_lens_image_white-v1_0_1.jpg

 Legközelebb folytatjuk a világítással. Addig kellemes gyűjtögetést!

....................................................................................................................................................................

Amennyiben úgy látod, hogy jobban el szeretnél mélyülni a fotózásban, hogy olyan képeket tudj készíteni, amilyeneket akarsz, látogass el a Fényképző Fotós Iskola (klikk ide) oldalára, ahol megfizethető, személyre szabott, egyéni oktatás vár!

Kövess nyugodtan! Klikk a jobb felső sarokban!

 

süti beállítások módosítása