Ételek ... Fotózás ... Ételfotózás!

Ízek és fotók

Ízek és fotók

Az alapok III. - Aranyháromszög - ISO

2015. március 01. - Gasztrofotózás

Szép napot kedves mai olvasóinknak!

Ki fotózott még filmes géppel? Na nekik ismerős lehet az ISO vagy ASA kifejezés. Ez az az érték, ami a film érzékenységét jelentette. Minél érzékenyebb volt, annál rosszabb fényviszonyok között is tudtunk fotózni vele. Na ez a digitális korszakban is meg van, csak most a fényképezőnkben található fényérzékeny lapka érzékenységét tudjuk állítgatni, a fényviszonyoknak megfelelően. Keresd a gépeden az ISO feliratot!

Az ISO állítgatásának van előnye és hátránya is. Előnye, hogyha emeljük az értékét, akkor rosszabb fényviszonyok között is van esélyünk bemozdulásmentes, éles fotókat készíteni. Hátránya, hogyha emeljük az értéket, a képeink zajosabbak, szemcsésebbek lesznek. Ez újabb típusú fényképezőknél kevésbé jelent problémát, legalábbis sokkal magasabb érzékenységi szinten is élvezhető képet kapunk. Nagyságrendileg egy 2004-es gyártmányú DSLR gépen 1600-as ISO-n már nem igazán szép a kép, egy 2014-es gyártmányon még 12800-on is élvezhető. Bár ez azért sok mindentől függhet. A fotó témája, utómunka minősége, és nem utolsó sorban a fotós látásmódja, szándéka a képpel, mind meghatározhatja azt, hogy kell-e a szemcsézettség a fotóra, mert pluszt ad hozzá, vagy épp ellenkezőleg, csökkenti a fotó élvezhetőségét.

Az ételfotózáshoz visszakanyarodva, nem igazán jellemző, hogy valaki szándékosan zajos képet készítene.

Jaaa, és hogyan függ össze az előző záridő-blende témánkkal??

Nagyobb érzékenységnél kevesebb idő is elég a fényképezőnek adott fényviszonyok között, hogy megfelelően világos fotót exponáljon.

Pl. ha megadjuk a gépünknek blende előválasztás (Av, A) üzemmódban, hogy kézből 8-as blendeértékkel akarunk fotózni akkor ő fénymérés után kiírja nekünk, hogy ehhez bizony 1/2 mp-en keresztül kellene exponálnunk. Na mármost kézben tartott géppel ez tuti életlen lesz. Viszont, ha feljebb állítjuk az ISO értékét, akkor már mondjuk csak 1/60 az expozíciós idő, amit a gép ír, így sokkal nagyobb eséllyel lesz éles a képünk. Viszont zajt is kapunk mellé...

A zajt legegyszerűbb elkerülni, ha állványt használunk az ételek fotózásakor, és így mindegy mennyi a záridő, tudunk éles képeket készíteni.

iso 100:

1962176_535780953200213_45268643396768285_o.jpg

Anna Café Váci utca - Budapest

iso 1600:

_mg_07871.jpg

Cinecittá étterem - Budapest

Ez a lángolós kép mondjuk ide is jó. Gondolom látható a különbség. Főleg a homogénebb részeken. Mára ennyi, legközelebbre is keresek valami érdekes témát. ;-) Legyen mondjuk az élesség és blende viszonya.

....................................................................................................................................................................

Amennyiben úgy látod, hogy jobban el szeretnél mélyülni a fotózásban, hogy olyan képeket tudj készíteni, amilyeneket akarsz, látogass el a Fényképző Fotós Iskola (klikk ide) oldalára, ahol megfizethető, személyre szabott, egyéni oktatás vár!

Kövess nyugodtan! Klikk a jobb felső sarokban!

Az alapok II. - Aranyháromszög - Záridő vagy expozíciós idő

Ma megnézzük mi is az a záridő vagy más néven expozíciós idő.

Alapvetően elég egyszerű: az az időtartam, ami idő alatt a fényképező beengedi a fényérzékeny lapkára (régebben filmre) a fényt.

Ezt tudjuk manuálisan is állítani, ha az előző bejegyzésben említett "P" vagy automata módból áttekerjük az üzemmód választó tárcsát a Tv (Canon, Pentax) vagy S (Nikon, Sony, Olympus) üzemmódba. Itt a megfelelő tárcsát tekergetve a gépünkön beállíthatjuk a kívánt záridőt. De a használatiban benne van minden, ne féljetek tőle! ;-)

Evidens, hogy rövidebb idő alatt kevesebb fény tud beérkezni a gépbe, míg hosszabb expozíciós idő alatt több, ugyanolyan fényviszonyok között. Na itt ugrunk vissza a blendére és máris megvan az egyik összefüggés:

Nyitott blende = sok beérkező fény = rövid záridő

Szűkebb blende = kevés beérkező fény = hosszabb záridő

Mindez természetesen csak akkor igaz, ha azonos fényviszonyok között nézzük a két variációt és azonos ISO érték mellett. És innen folytatjuk legközelebb: ISO érték. Ami természetesen összefügg a blende nyitottságával, ami összefügg az élességgel és az expozíciós idővel. Egyszerű, nem? :-)

De azért beszúrok ide egy képet és lehet találgatni, hogy milyen záridővel készült:

_mg_07871.jpg

 

....................................................................................................................................................................

Amennyiben úgy látod, hogy jobban el szeretnél mélyülni a fotózásban, hogy olyan képeket tudj készíteni, amilyeneket akarsz, látogass el a Fényképző Fotós Iskola (klikk ide) oldalára, ahol megfizethető, személyre szabott, egyéni oktatás vár!

Kövess nyugodtan! Klikk a jobb felső sarokban!

Az alapok I. - Aranyháromszög - A blende

Tegnapi ígéretemhez híven most egy-két olyan alapvető fotózási ismeretet veszünk elő, amit alaposan kell ismernie annak, aki ételeket ( vagy bármi mást ) szeretne értékelhetően és főleg tudatosan fotózni.

Tegye fel a kezét, aki hallott már az összefüggésről a blende, expozíciós idő és az ISO között! Most azok álljanak fel, akik tisztában is vannak vele! Jó. Velük holnap találkozunk...

A többieknek:

Mindegy melyikkel kezdjük, mert mind függ a másik kettőtől, de leginkább a témáról visszaverődő fénytől.

A blende értékét állítva tudjuk nyitni vagy szűkíteni az optikán keresztül, fotózáskor beérkező fény útjának keresztmetszetét. Egyszerű nem? Na akkor most ezt aki akarja kipróbálhatja, ha az Automata (zöld keret) vagy P programról a gépét átállítja Av (Canon, Pentax) vagy A (Nikon, Sony, Olympus) üzemmódba. Ezután a valamelyik tárcsát a gépen tekergetve változik az F érték a kijelzőn, keresőben. Ez az érték minél kisebb, annál nagyobb a blendenyílás, annál több fény tud bejutni az adott fényviszonyok között az exponáláskor.
Nagyobb F érték kisebb keresztmetszetű nyílást jelent, ahol kevesebb fény tud bejutni adott fényviszonyok között. Ha több fény jut be rövidebb expozíciós időt kapunk, ha kevesebb, akkor hosszabb expozíciós időt. Teljesen logikus, nem? De ez még csak a kezdet! A blende nyitottsága meghatározza többek között azt is, hogy mit fogunk élesen látni a kész fotónkon. Kezd durvulni a helyzet... na akkor vizuális típusoknak:

Nagyobb "F" blende érték, nagyobb élességi sík,

a frontlencséhez (első üveg az obin) közelebbi és távolabbi részek is élesek.

10923287_634122286699412_2038528572021675633_n.jpg

Kisebb "F" blende érték, kisebb élességi sík,

egy vékonyka kis sík az, ami élesen látszik.

Ettől távolodva mindkét irányban, egyre homályosabb minden részlet.

10370974_524929457618696_6340448682651531522_n.jpg

Szerintem ezt most még vagy 5X olvasd el, próbáld ki a gépeden mit hol találsz, aztán legközelebb folytatjuk. Persze csak akkor, ha még nem ijesztettelek el a fotózástól. ;-)

....................................................................................................................................................................

Amennyiben úgy látod, hogy jobban el szeretnél mélyülni a fotózásban, hogy olyan képeket tudj készíteni, amilyeneket akarsz, látogass el a Fényképző Fotós Iskola (klikk ide) oldalára, ahol megfizethető, személyre szabott, egyéni oktatás vár!

Kövess nyugodtan! Klikk a jobb felső sarokban!

Első lépések

Mint mikor egy kisgyerek próbál először megtenni pár lépést... nagyjából így érzem most magam. Sose írtam blogot. Még levélnek is kb. 30 mondat volt a maximum. De azért ezt most elkezdem. Aztán lesz valami vele. Nem ígérek minden napra bejegyzést. Ahhoz túl sok mindennel foglalkozok. Viszont cserébe mindig adok némi hasznosat azoknak, akiket érdekel az ételek fotózása, legyen az szakács, hobbifotós, gasztroblogger vagy étterem tulajdonos. Holnap mondjuk kezdjük az alapokkal majd. :-) Kezdésnek egy kis étvágygerjesztő az Egri Korona Borház kínálatából.

10517545_542781205833521_7714689187827382643_n.jpg

....................................................................................................................................................................

Amennyiben úgy látod, hogy jobban el szeretnél mélyülni a fotózásban, hogy olyan képeket tudj készíteni, amilyeneket akarsz, látogass el a Fényképző Fotós Iskola (klikk ide) oldalára, ahol megfizethető, személyre szabott, egyéni oktatás vár!

Kövess nyugodtan! Klikk a jobb felső sarokban!

süti beállítások módosítása